Het probleem van overvolle treinen op de Valleilijn tussen Barneveld en Ede is lang niet zo groot dat een kwartiersdienst noodzakelijk is. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het Burgercomité Valleilijn Ede in oprichting.

Aanleiding voor het onderzoek is het plan om de dienstregeling te intensiveren, terwijl de Provincie Gelderland de noodzaak hiervoor nog niet heeft aangetoond, ondanks herhaald aandringen vanuit verschillende kanten (Provinciale Staten Gelderland, de gemeenteraad van Ede, omwonenden en belangstellenden).

In de periode van 7 t/m 14 juni 2017 is gemeten hoeveel reizigers zich bevinden in de Valleilijn-trein tijdens de ochtend- en middagspits op doordeweekse dagen, op het traject tussen Barneveld Centrum en Ede-Wageningen.

Uit de resultaten blijkt dat de huidige ingezette capaciteit (1 treinstel met 154 tweedeklas zitplaatsen) het grootste deel van de dag meer dan toereikend is voor het aantal reizigers. Alleen tussen 7:30 uur en 8:15 uur, en alleen in de richting van Amersfoort, komt het aantal reizigers boven de 150 uit, en zou een extra treinstel eventueel wenselijk zijn.

Uit deze cijfers blijkt in ieder geval geen noodzaak om tussen Barneveld en Ede-Wageningen een kwartiersdienst te laten rijden.

Het onderzoek is gedaan in een reguliere week met normale weersomstandigheden en zonder noemenswaardige verstoringen. De resultaten van dit onderzoek zijn hier in te zien.